Project Details

Key project facts

  • Client: Commonwealth Club
  • Project Value: $2m
  • Club remained fully operational during refurbishment.
  • Careful choice of materials blended aesthetic of old and new.

 

The Commonwealth Club was refurbishing their main dining, informal dining, new terrace, reception, conference room and new bar area. The club was within an operational environment through out the refurbishment works.

The expectations regarding quality were high taking into consideration the clubs standing in the community as well as the complications with the existing substructure and age of the building.

The heating and cooling for the project utilised ducted heating thermoskirts as well as commercial ceiling cassettes for internal cooling. Due to the amount of artwork, gallery lighting was installed in coordination with the NGA curator to ensure the lighting was sufficient with the quality of artwork placed in the club.

The main terrace required a brick veneer which matched the existing building containing over 10 different brick types. PBS sourced both new and recycled bricks to suite the existing building aesthetic requiring the bricklayers to carefully schedule the placement of bricks to ensure a linear aesthetic between the old and new.

The existing building contained solid timber windows and doors installed over 50 years ago which required close detailing to match the existing window profile whilst creating a new environment and views to Lake Burley Griffin.