Project Details

Key project facts

  • Client: Wide Bay Mazda Group
  • Project Value: $2.5m
  • Commercial warehouse, office space and workshop
  • Structure: Exposed steel portal frame and recycled timber battens.

 

The building has a feature showroom constructed with an exposed steel portal frame and recycled timber battens to the walls and ceiling with curtain wall glazing. This area also has the customer café bar, work stations, lounge facilities, and waiting room for customers. There is also a large 3-bay modern service workshop.

The workshop included modern facilities with oil separation equipment and storage facilities, data connection points and large ceiling fan. The workshop also incorporated customer viewing panelling into the workshop space, use of natural ventilation and lighting, while addressing Hervey Bay’s sunny environment with the use of 150mm Kingspan ‘Ultra’ roof sheeting with opaque polycarbonate panel system. The mezzanine area had a timber panelling facade, constructed with recycled, naturally sourced sustainable materials. The interior’s open-plan design with suspended mechanical ventilation, steel and hardwood timber features—complemented with Mazda-specific track lighting gave the impression of a light and airy space.

The site already had  extensive car parking and hardstand areas with a stormwater-drainage bio-retention garden bed that captured surface pollutants and protected the environment downstream. We reused the existing garden bed material and plants and installed low-energy street lighting at the perimeter.

We allocated 230 days for the construction program, but completed construction 40 days early. The total site area was 3364.48sq/m with a building footprint of 626sq/m and first-floor footprint of 89sq/m.

The client required that the successful tenderer involve the community as much as possible throughout this project and we engaged 97% of local trade contractors and suppliers.