Project Details

Key project facts

  • Client: St George Community Housing
  • Value: $18.4m
  • Structure: post-tensioned concrete slabs with conventional columns
  • Facade: face brick and off-form concrete elements with timber-look batten screens
  • Completed: December 2020

Situated opposite Casula mall, SGCH Casula comprises of 5 storeys, with 63 quality apartments and an undercover car park on ground level consisting of 30 spaces.

The building contains a shared outdoor common area on the 4th floor and 7 apartments are adaptable to assist people with disability requirements.

The residential tower structure is a relatively unique design consisting of conventional concrete finished columns and post-tensioned slabs, with each deck sized at
approximately 1500 square metres. Given the clay like soil conditions on site, it was decided to install steel screw piles and large concrete pile caps within the lift area to
form the foundations of the structure. The core of the building consists of two lifts and two fire stairs. The external fa├žade consists of several masonry colour schemes
for visual appeal complete with louvre screens for resident privacy. The building will be completed with a class 2 slab edge finish to differentiate between levels externally.

Internally, the entry consists of commercial aluminium framed glazed entry doors with an access control system and intercom visitor point. The apartment kitchen comprises of
laminate bench tops and cupboards. The common area and bedroom flooring is a korlok wooden finish vinyl floor system with all wet areas and balconies to have tiled flooring.

Casula is the fourth project with SGCH sustainability and is a full Design and Construct for PBS, allowing the project team to implement appropriate design which is both cost and time
effective and which reduces future maintenance costs, all while ensuring the performance and operation of the end product is maximised with the highest possible quality outcome.